lauantai 17. tammikuuta 2015

Asukastalot ovat tärkeä arjen palvelu – oppiminen jatkuu

Oppiminen jatkuu, vaikka valmistuin sosionomiksi (YAMK). Iso kiitos Metropolialle. Valmistumiseni seurauksena allekirjoitin eilen vakituisen työsopimuksen Idän päivätoimintojen johtavana sosiaaliohjaajana. Ensimmäisessä tämän kaltaisessa tehtävässä, jossa sosionomi (YAMK) on pätevyysehtona. Lisäksi oppimiseni jatkuu, kun ensi maanantaina koitata ensimmäinen kokoukseni Helsingin kaupungin hallituksen jäsenenä. Haasteet ovat hauskoja, ja ensimmäinen merkittävä asia kaupunginhallitustyön esityslistalla on asukastalopäätös.

Olen ilahtunut, että asukastaloasiassa Helsingin sosialidemokraattien kanta on selvä. Kaupunginhallitus käsittelee maanantaina kaupunginjohtaja Jussi Pajusen (kok) esitystä, jonka mukaan kaupungin omat asukastalot siirrettäisiin yhdistysten vastuulle. Asiasta on luvassa poliittinen vääntö, sillä sosialidemokraatit eivät hyväksy Pajusen esitystä. SDP:n ryhmä on valmistellut esityksen, jossa asia palautetaan ja valmistellaan uudelleen. Itselleni asukastalot ovat tuttuja työni sekä oman toimintani kautta asukkaana.

Helsingin Sosialidemokraattien puheenjohtaja ja kaupunginhallitusryhmän vetäjä Pilvi Torsti kirjoittaa blogissaan: "Moni meistä päättäjistä näkee asukastalot juuri sellaisena kaupunkilaisten arjen toimintana, jonka arvo ja merkitys pitäisi olla itsestäänselvä myös kaupunginjohdossa. Soten alaisuudessa toimivat asukastalot ovat jatkuvaa ja pitkäjänteistä toimintaa, jota ei ole perusteltua vyöryttää järjestöjen harteille. Asukastalotyöhön liittyy paljon ammattiosamista ja yhteyksiä muuhun kaupungin palveluverkostoon. Asukastaloissa tehdään minimaalisilla kustannuksilla yhteisön voimaan rakentuvaa työtä, juuri sellaista matalan kynnyksen ennaltaehkäisevää sosiaalityötä, jota usein toivotaan lisää."

"Lisäksi asukastalot työllistävät ryhmiä, joiden pääsy työmarkkinoille tai ensimmäiseen työpaikkaan on kiven alla. Ainakin Maunulassa mukana on maahanmuuttajataustaisia ja asukastalot toimivat näin myös kaupungin kotoutumistyön välineenä." Oma kokemukseni on, että etenkin vaikeina aikoina asukastalotoimintaa tarvitaan. Se on yksi väline, jonka avulla voimme pitää ihmisiä osallisina yhteiskunnassa silloinkin, kun elämä yllättää ja ei pääse työelämään.

Pitää muistaa, että asukastaloilla voi olla entistäkin tärkeämpi tavoite Helsingin sosiaali- ja terveysvirastossa. Asukastalot tukevat arjen toiminnan rinnalla valtakunnallisia mielenterveys- ja päihdesuunnitelman tavoitteita. Asukastalot ovat ihmisille tärkeä arjen palvelu. Niiden työn arvo on ymmärrettävä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti