sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Paluu Arto Salosen luennolle

Minulla on ollout ilo osallistua syksyn aikana kahdelle Arto Salosen luennolle. Arto Salonen puhui luennollamme siitä, kuinka oikeudenmukaisuus kysymykset ovat globaalisti retuperällä. Yhteisöllisyys ja rauha tulee turvata kaikille maailman kansalaisille. Ihmisille tärkeää on tasa-arvo ja solidaarisuus. Tämä tarkoittaa sitä, että rikkailla mailla on suurempi vastuu ja mahdollisuus huolehtia maailman oikeudenmukaisuudesta kuin köyhillä. Mielestäni, kuten myös Salonen luennoi, on tärkeää kyseenalaistaa valintojen eettisyyttä, ympäristönäkökulmia, inhimillisyyttä ja kykyä toimia oikeudenmukaisesti sekä vaikuttaa valinnoilla ohjaten myös markkinataloutta.

Vaikka jotkut Euroopan maat painivat taloudellisten haasteiden kanssa, unioni on turvannut maanosamme tasolla taloudellista vakautta ja rauhaa. Vaikutusmahdollisuuksia Euroopan unionissa on paljon. Euroopan unioni on turvannut maanosamme rauhaa, vakautta ja hyvinvointia, vaikka jotkut maat ovat tiukoilla talouden kanssa. Mielestäni Suomessa tulee kyseenalaistaa sekä paikallisia että kansainvälisiä taloudellisia ratkaisuja ja sitä, mihin Suomessa on varaa ja mihin ei.

Oikeudenmukaiset veroratkaisut turvaavat hyvinvointivaltion rahoituksen. 1990 – luvun lamasta suomalainen hyvinvointiyhteiskunta ja sen turvaverkot kestivät kohtuullisen hyvin. Välissä olleina talouden hyvinä aikoina, olisi ollut tärkeää korjata 1990 –luvun lama-aikana tehtyjä leikkauksia. Näin ei mielstäni riittävästi tehty. Nyt kun taloustilanne on epävarma, olisi tärkeä pohtia, missä asioissa viime lamanaikaan onnistuttiin ja kuinka taloushaasteeseen voidaan vastata niin, ettei eriarvoisuus lisäännyt. Ehkä juustohöylä menettely leikkauksissa on oikeudenmukaisempi kuin helppojen päätöksten teko. Leikkaukset niiltä ihmisiltä, jotka eivät  kykene puolustautumaan. Tällä tarkoitan esimerkiksi päihdepsykiatrian asiakkaita.

Vaikeina talouden aikoina, hyvinvointivaltion tärkeät rakenteet joutuvat leikkausuhan alle ja poliittisten hyökkäysten kohteeksi, vaikka juuri silloin ne tarvitsevat puolustajia. Menorakennetta seurattaessa Suomessa menee paljon rahaa hyvinvointivaltion rakenteiden ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Itse olen vankka hyvinvointivaltion kannattaja, sillä hyvinvointivaltio turvaa meille kilpailukyvyn koulutuksen, sosiaaliturvan ja hoidon turvaamisen kautta. Hyvinvointivaltio on ihmisille tärkeä peruspilari. Hyvinvointivaltio tarvitsee palvelurakenne uudistuksen kaltaisia kehittämishankkeita, ei purku-uhkaa.

Päätöksen tekijänä pohdin kestäviä ratkaisuja ja arvioin huolellisesti, miten päätökset vaikuttavat tänään ja tulevaisuudessa ihmisiin sekä ympäristöömme. On tärkeä tiedostaa, että on olemassa luonnonvaroja kuten öljy ja ympäristönäkökulmia esimerkkinä ilmaston lämpeneminen, joita jokaisen ihmisen tulee olla tietoisia.

Tiedostaminen ja eettinen pohdinta käyvät vuoropuhelua päässäni jatkuvasti. Uskon, että oma ajatteluni ja asennoitumiseni voi muuttaa maailmaa. Tärkeä lähtökohtani on, että ihmisarvo kuuluu kaikille ihmisille. Koska olemme ihmisiä, voimme olla kokemusasiantuntijoita vain ihmisenä. Muita näkökulmia voimme tutkia, selvittää ja tehdä johtopäätöksiä. Emme kuitenkaan voi koskaan täysin tietää, kuinka esimerkiksi eläimet kokevat asiat, joista me keskustelemme. 

On muistettava, että olemme ihmisiä ja toimiimme vaikuttaa se, kuinka ihmisinä koemme ympäristömme tai taloutemme tilannetta. Meidän on tiedostettava ja pohdittava kestävän kehityksen näkökulmaa, talouden, ihmisen sekä ympäristön tasapainoa. Kestäväkehitys tulee olla tavoiteena kaikessa ihmisen toiminnassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti