perjantai 15. marraskuuta 2013

Ajatuksiani koskien Virpi Pöyhösen väitöstutkimusta

Saimme tehtäväksi tehdä referaatin valitsemastamme väitöskirjasta. Valitsin väitöstutkimukseksi Virpi Pöyhösen väitöskirjan Defending behavior in bullying situations” - Kiusatun oppilaan puolustaminen ja tukeminen. Väitöskirja käsittelee kiusatun oppilaan puolustamista ja tukemista. Koska koulukiusaamisesta keskustellaan paljon ja se koskettaa jokaista suomalaista vähintään omien koulumuistojen kautta, halusin perehtyä tähän tutkimukseen. Aihe on ajankohtainen ja koskettaa jokaista suomalaista, vähintään omien koulumuistojen kautta. Mediassa koulukiusaaminen on jatkuvasti esillä. Virpi Pöyhösen väitöstutkimus esitettiin 16. elokuuta 2013 Turun yliopistossa. Haluan myös pohtia mielessäni heränneitä asioita.


Väitöstutkimus herätti ainakin minussa toiveikkuutta ja ajatuksen, että koulukiusaamistyö etenee Kiva Koulu – ohjelman muodossa. Tavoitteena tulee olla koulukiusaamisen väheneminen ja loppuminen. Asiaan tulee vaikuttaa lapsien ryhmädynamiikan kautta. Virpi Pöyhösen väitöstutkimuksessa koulukiusaamiseen puuttumista käsitellään uudenlaisista näkökulmista. Koulukiusaamiseen puuttuminen riippuu myös puuttujan statuksesta luokassa. Tutkimuksen mukaan mukavana pidetyn tai muuten suositun oppilaan on helpompi toimia kiusaamistilanteessa. Tutkimuksen tieto haastaa meidät jokaisen pohtimaan, kuinka sitä voidaan hyödyntää kouluelämän arjessa.


Pöyhösen tutkimustuloksia on jo hyödynnetty kiusaamisen vastaisessa Kiva Koulu –ohjelmassa. Kiva Koulu – ohjelmaa sovelletaan jo nyt useissa Suomen kouluissa. Hanke on samanaikaisesti käytännönläheinen ja tieteelliseen tietoon perustuva. Virpi Pöyhösen keskustelun avaus piristävästä koulumaailmana näkökulmasta sai minut syventymään myös Kiva Koulu – hankkeeseen ja sen tarjoaviin mahdollisuuksiin koulujen käytännön näkökulmasta. Tutkimus tarjosi minulle sosionomina, äitinä, kuntapäättäjänä sekä entisenä koululaisena avartavan lukukokemuksen ja paluun ajatuksissani koulumaailmaan.

Pöyhösen tutkimusten aineisto perustuu kahteen eri tutkimusprojektiin: Kaarina Kohorttitutkimus (osallistujat neljäs-ja kahdeksasluokkalaisia) ja Kiva Koulu –ohjelman vaikuttavuustutkimus (osallistujat kolmas-, neljäs-, ja viidesluokkalaisia). Pöyhösen tutkimuksen innoittamana perehdyin paremmin Kiva Koulu – hankkeeseen (Kiva koulu), jota rahoittaa opetusministeriö. Sen tavoitteena on vähentää koulukiusaamista ja ennalta ehkäistä sitä. Hanke alkoi 1.9.2006 ja se toteutetaan Turun yliopiston psykologian laitoksen ja oppimistutkimus keskuksen yhteistyönä. Kiva Koulun – toimenpide ohjelmat 1-3, 4-6 ja 7-9 luokille valmistuivat 2009 valtakunnallisesti koulujen käyttöön. (Kiva koulu) Myös lasteni koulu on mukana hankkeessa.


Väitöstutkimuksen mukaan koulukiusatun oppilaan puolustamiseen vaikuttaa myös koko koululuokan ilmapiiri ja hierarkiat. Oppilaat saattavat pelätä, että heitäkin aletaan kiusata. Tutkimuksen mukaan pidetty oppilas uskaltaa puuttua kiusaamiseen paremmin kuin ei pidetty. Tämä nostaa ajattelussani esiin näkökulmaan siitä, että koulukiusaamiseen puututtaessa on tärkeää perehtyä vahvasti oppilaiden väliseen vuorovaikutussuhteisiin.


Aikaisemmin olen perehtynyt päättäjän roolista käsin koulusosionomi hankkeeseen vuosia sitten ja sen hankkeen vakuuttavat tulokset palasivat mieleeni lukiessani kiva koulun – hankkeen tavoitteita. Näissä hankkeissa ja tutkimuksen huomioissa koskien kouluarkea, on olemassa tärkeää tietoa koulukiusaamisesta, mihin Pöyhönen toi hyvän lisän. Kuitenkin tiedon rinnalle tarvitaan resurssointia. On ymmärrettävää, vaikka opettajan suhtautuminen koulukiusaamiseen on tärkeää, ei opettajan resurssit havainnoida oppilaiden sosiaalisia hierarkioita on rajalliset opetustyön suunnitelmien rinnalla.


Tutkimuksellisesti Pöyhönen keskittyi tärkeään asiaan ja neljän osatutkimuksen kautta saadun tiedon peilaaminen tarjosi uutta näkökulmaa koulukiusaamiseeen. Osatutkimuksessa I ja II keskityttiin sosiaalisiin kognitioihin. Aihe on tutkimuksellisesti haastava ja se kuinka tutkimus kiinnitti erityistä huomiota siihen että kognitioita mitataan mahdollisimman tarkasti suhteessa käyttäytymiseen.


Osatutkimuksessa III tarkasteltiin sosiaalisten kognitioiden ja pysyvyysuskon lisäksi empatian roolia kiusatun oppilaan puolustamisessa. Lisäksi Pöyhönen tarkasteli yhdysvaikutuksia ja muodostaako oppilaan asema ryhmässä yksilön ominaisuuksien ja käyttäytymisen välisen yhteyden. Osatutkimuksessa IV Pöyhönen kohdisti tarkastelunäkökulmansa ryhmään ja hän tutki luokkatason tekijöitä. Osatutkimukset oli toteutettu vakuuttavasti ja johtopäätökset olivat minusta johdonmukaisia.


Tähän työhön tarvitaan resursseja opettajan työn tueksi, sillä tällä työllä on tärkeä merkitys lasten ja nuorten kasvun ja kehityksen tukemisessa pitkällä aikavälillä. Vaadin 2008 kunnallisvaali kampanjassa kouluihin koulusosionomeja ja aiheesta Helsingin kaupungin valtuuston jäsen, kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) teki valtuustoaloitteen 2008-2012 valtuustokaudella.


Virpi Pöyhösen väitöstutkimus vahvistaa ajatustani, että ehkä koulusosionomit olisivat tärkeä lisä koulun arkeen tukemaan lapsia ja nuoria sekä ennalta ehkäisemään koulu arjen ongelmia.




Pöyhönen, Virpi, Väitöskirja: ”Defending behavior in bullying situations” - Kiusatun oppilaan puolustaminen ja tukeminen. 2013. Turun yliopisto


Kiva Koulu. 2013. Verkkodokumentti. http://www.kivakoulu.fi/ 13.11.2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti