keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Tutkimusstrategian valintaa opinnäytetyötäni varten

Aloitin opinnäytetyöni pohdinnan heti, kun sain tiedon opintojen alkamisesta. Minulle on tärkeä nostaa esiin ihmisten ääntä, joiden ääni jää yhteiskunnassa kuulumattomiin. Pohdin opinnäytetyötäni monesta näkökulmasta. Kuinka saan aikataulutetuksi opinnäytetyöni niin, että se sopii arkeeni. Kuinka huumekuntoutujien asiakasnäkökulmaa tuodaan ihmisten tietoisuuteen? Kuinka se nostaa esiin tietoa, jota on liian vähän? Kuinka se palvelee työtäni Etelän päihdepoliklinikan intensiivisessä avokuntoutuksessa? Kuinka Helsingin kaupunki hyötyy opinnäytetyöstäni?

Minulle tarjoutui mahdollisuus tehdä äitiyslomasijaisuus Helsingin kaupungin uudessa huumehoito-ohjelmassa, Etelän intensiivisessä avokuntoutuksessa. Toimintatutkimus näytti tarjoavan parhaan tavan päästä kehittämään Mankelia ja Helsingin huumekuntoutusprosesseja sisältäpäin. Kehittämishankkeen muotoutuminen myös jatkoa käsitteleviksi ehdotuksista tuki toimintatutkimuksen käyttöä, jonka yhtenä piirteenä on nimenomaan tulevaisuuteen suuntautuneisuus.

Tutkimuksen lähetysmistavan valinta oli osittain luontaista seurausta siitä, että voin toimia työssäni sosiaaliohjaajana tutkimuksen aikana ja se sopii yhteen myös minun kuntapoliitikon rooliini. Monen muun tutkimusmuodon yhdistäminen työhöni olisi luonut validiusongelmaa vaatien minulta objektiivisuutta. Tähän en olisi kyennyt, koska työni puolesta minun tulee olla aktiivinen toimija, sosiaaliohjaaja, joka osallistuu kuntoutuksen suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin.

Näiden suunnittelun, toteutuksen, arvioinnin vuorottelu läpi tutkimuksen on myös tyypillistä toimintatutkijan roolissa. Toimintatutkimukselle on ominaista uudistuneen tiedon tuottaminen, toimintatapojen muuttaminen ja tulevaisuuteen suuntautuminen. Toimintatutkimus ymmärretään usein lähestymistavaksi, joka ei ole kiinnostunut pelkästään siitä, miten asiat ovat, vaan siitä, miten niiden tulisi olla.

Toimintatutkimus on yhteisöllinen ja itsereflektiivinen tutkimustapa. (Heikkinen ym. 1999, 21; 32-33.) Tämä lähestymistapa on minulle luontainen ja ajattelen, että haluan nostaa esiin asiakasnäkökulmaa ja asiakkaiden osallisuutta. Kun tämä näkökulma on dokumentoitu, sitä voi käyttää päihdekuntoutuksen kehittämiseen Helsingin kuntapäättäjänä. Täten toivon, että saan opinnäytetyöni ohjaajalta luvan tehdä opinnäytetyöni toimintatutkimuksena intensiivisetä avokuntoutuksesta Mankelista ja huumekuntoutujien kokemuksista.

LÄHTEET: Heikkinen, H. - Huttunen, R. - Moilanen, P. 1999. Siinä tutkija, missä tekijä -toimintatutkimuksen perusteita ja näköaloja. Juva: Ateena kustannus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti