Haluan olla elinikäinen oppija. Olen valimistunut ylioppilaaksi, lähihoitajaksi ja sosionomiksi (YAMK). Avasin tämän blogin oppimispäiväkirjakseni suorittaessani yamk -tutkintoa Metropolia ammattikorkeakoulussa. Tämä blogi kuvaa opinaskeliani.
maanantai 19. toukokuuta 2014
Benchmarking -tehtävän purku
Sain tehtäväni valmiiksi jo maaliskuussa ja aikataulullisista syistä, en ehtinyt palaamaan tehtävään ennen purkutilaisuutta. Toisaalta oli hyvä, että olin ottanut etäisyyttä tehtävään. Tämä auttoi minua hahmottamaan sitä, ettei tehtävä ole jäänyt taakse, vaan sen toimintatavat ja käynnistämä kehittämistyö etenee edelleen työssäni. Tehtävän tärkeänä näkökulmana oli työpaikkani työkäytäntöjen sanallistaminen.
Tavoitteenani oli saada uutta näkökulmaa Symppiksessä tehtävään työhön ja selkiyttää Symppiksen perustehtävää. Tehtävän avulla määrittelin omaa käsitystäni Symppiksen perustehtäväksi. Menetelmänä vertaiskäynnillä oli havainnointi ja keskustelu Stoorin & Sallin ammattilaisten kanssa sekä tekemäni muistiinpanot. Tuloksien analysointimenetelmänä käytin laadullisen tutkimuksen analyysimenetelmää teemoittelua. Valitsin viideksi teemaksi työsuojelun ja henkilöstömitoituksen, yhteisöllisyyden ja osallisuuden, työtavat ja rajauksen, kuntouttava ja haittoja vähentävän työotteen sekä asiakaslähtöisyyden. Lähestyin työtapoja näiden viiden teeman avulla ja pohdin yhtäläisyyksiä sekä eroavaisuuksia niin, että ajatukseni oli jatkuvasti oman työni kehittämisnäkökulmassa.
Tehtävän purku auttoi minua hahmottamaan tehtävääni ja työni kehittymistä maaliskuusta toukokuuhun. Huomasin, että tehtävä on ollut merkittävässä asemassa työmme sanoittamisessa sekä työni perustehtävä on kirkastunut sekä strategia- että bechmarking tehtävien myötä. Kevään oppimistehtävät nivoutuvat työni kehittämiseen. Valintanani teemoittelu loi pohjan työni ammatilliselle viitekehykselle sekä työni sanoittamiseen niin, että aiheesta oli helppoa keskustella työyhteisössäni.
Benchmarking -tehtävässä tehtävänäni oli käyttää menetelmänä benchmarkingia niin, että tutustun johonkin työkohteeseen ja tuon sieltä jotain omaan työhöni. Intressini tehtävässä oli uteliaisuuteni ja haluni nähdä, kuinka jossain toisessa matalan kynnyksen päihdetyön päiväkeskuksessa ammattilaiset toimivat työssään sekä kehittää omaa työtäni. Halusin löytää mahdollisimman samankaltaisen päiväkeskuksessa kuin Kontulan Symppis, jossa työssä on ammatillinen ote, mikä on Symppiksessä uutta. Ajatuksenani oli saada ammatillista perehdytystä omaan työhöni ja kehittää yhteistyötä Itä-Helsingin alueella. Nyt jälkikäteen ajateltuna tehtävä oli tärkeä nimenomaan oman työni sanoittamisen näkökulmasta.
Tehtävän aloitus ja yksittäisen asian määrittäminen oli vaikeaa, koska työtäni ei ollut sanoitettu. Työn sanoittaminen helpottaa, työtapojen hahmoittamista sekä tavoitteita. Opiskelustani on ollut merkittävästi hyötyä työssäni. Yhteistyö Stoorin & Sallin kanssa käynnistyi ja syveni arkipäiväisemmäksi. Määrittelemieni teemojen rinnalle on noussut uutena tärkeänä näkökulmana vertaistyö ja sen kehittäminen. Tällä hetkellä kehitämme mallia tähän työhön tukeutuen benchmarkkaukseen Tervalammen kartanon vertaistukityön toimintamallista. Kehittämisprosessi jatkuu.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti