sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Ihmisoikeudet ja haittoja vähentävä huumetyö

Työskentelen Kontulan Symppiksessä, jossa asioi 250- 300 päihderiippuvaista per päivä, mikä sai minut pohtimaan yhtenä työskentelynäkökulmana huumeiden käytön haittoja vähentävää (Harm reduction) näkökulmaa. Helsingin diakonialaitoksen mukaan: ”Suomessa on tehty onnistuneesti työtä huumeiden käytöstä aiheutuvien haittojen ehkäisemisessä.” Haittoja vähentävän työn tuloksia on kiitelty pääosin käytännöllisesti esimerkiksi tartunta tautien ehkäisemisen näkökulmasta. (HDL)

Haittoja vähentävälle työlle on useita moraalisia motiiveja. Yhtenä itselleni tärkeimpänä näkökulmana on se, että työssäni ydinasia on ihmisten terveyden edistäminen ihmisyyttä kunnioittaen. On kyse sitten huumeriippuvaisesta tai yhteiskunnassa elävästä ihmisestä. Mikäli työskentelemme haittoja vähentäen, työllämme on vaikutusta huumeiden käyttäjien ihmisoikeuksiin.
Arvostavalla kohtelulla voimme lisätä luottamusta asiakkaan ja viranomaisen välillä. Luottamus on pohja keskustelutyövälineenä tehtävälle auttamistyölle. Haittoja vähentävän näkökulman mukaisesti voimme edistää huumeriippuvaisten ihmisten terveyttä ohjaten heitä hoidon esimerkiksi opiaattikorvaushoidon piiriin tai ennalta ehkäisemme Hepatiitti- ja Hiv -tartuntoja. Haittoja vähentävä työ ei ole ristiriidassa kuntouttavan työn kanssa. Se voi olla ensiaskel kohti kuntouttavaa työtä.
Jokaisella ihmisellä on ajatteluni mukaan oikeudet ihmisoikeuksiin. Huumeriippuvaisia tulee auttaa, vaikka he eivät toimi yhteiskuntamme normien mukaisesti. Ihmisoikeuksia ei tarvitse ansaita. Ne on joka ikisellä ihmisellä heti syntymästä lähtien läpi elämän. Ihmisten välistä tasa-arvoa.


LÄHTEET:

HDL. Verkkodokumentti <https://www.hdl.fi/en/ajankohtaista-in-english/1308-huumeiden-haittoja-vahentava-tyo-on-suomessa-edelleen-tabu-v15-477> Luettu 23.2.2014.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti