maanantai 30. maaliskuuta 2015

Lähipalvelut tuovat turvaa - Ne ovat hyvinvointivaltion sydän

Meidän on uudistettava hyvinvointipalveluitamme. Tätä ei voi kieltää. Uudistus tarvitaan, jotta takaamme jatkossakin taloudellisen pohjan palveluille, ja jotta voisimme turvata alueellisesti ja yksilöiden kannalta kaikille yhdenvertaiset, asiakaslähtöiset ja laadukkaat palvelut.  
Näin ei tällä hetkellä ole. Jossakin osassa pääkaupunkiseutua ja Suomea saa hoitoa, palveluita ja hoivaa helpommin ja nopeammin kuin jossain toisessa osassa. Alueellinen ja muu eriarvoistumiskehitys on pysäytettävä ja korjattava. 

Sote-uudistus siirtyi seuraavan hallituksen ja eduskunnan tehtäväksi. Se miten palvelut järjestyvät tulevassa uudistuksessa, joudutaan puimaan vielä uudelleen.  Ongelmia on paljon ratkottavana. Riippumatta hallituspohjasta erilaisia intohimoja tulee olemaan rahoituksesta ja hallinnon järjestämisestä. 

Uudistuksen vatvomiseen ei voi kuitenkaan mennä seuraavat neljä vuotta. Asialla on kiire sekä talouden, mutta ennen kaikkea ihmisten kannalta. Uudistuksen keskiössä on oltava se, miten kansalaisille tärkeät lähipalvelut järjestetään niin, että ne ovat helposti ja nopeasti saatavissa ja niin, että ihmisten arki on turvallista ja turvattua.

Kun valta palvelujen järjestämisessä mahdollisesti siirtyy kauemmaksi kunnasta, asia herättää kysymyksiä siitä, karkaavatko palvelut entistä kauemmaksi ja siitä, pystytäänkö paikalliset tarpeet tunnistamaan ja järjestämään palvelut niiden mukaisesti.

Kuntalaiset kysyvät, miten esimerkiksi kuntoutus ja kotihoito järjestyvät, kun niitä tarvitaan. Voiko sairaanhoitajan, sosiaalihoitajan tai terapeutin tukea saada saman katon alla vai ovatko palvelut eri paikoissa matkojen päässä kotikunnasta.

Olen myös itse käytännön työtä tekevänä sosiaalialan ammattilaisena huolissani asiasta. Nykyisistä virastomaisista palveluyksiköistä tulisi siirtyä entistä enemmän erilaisten matalankynnyksen palveluiden suuntaan. Palveluissa pitää taata joustava siirtyminen sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä perus- ja erikoispalvelujen välillä. Peruspalveluissa on painopisteen oltava lähipalveluissa.

Kotona tai sen lähellä tuotettavat palvelut ovat ensiarvoisen tärkeitä erityisesti kaikkein heikoimmassa asemassa oleville. Matala kynnys ja helppo saavutettavuus tuovat turvallisuutta, helpottavat palvelujen käyttämistä ja auttavat ihmisiä aidosti heidän vaikeissa elämäntilanteissaan.

Lähipalvelut ovat hyvinvointijärjestelmämme sydän.  Annetaan sen sydämen sykkiä!
Allekirjoita Lähipalvelut turvattava -kansalaisaloite https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/985 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti